Maar liefst één derde van ons leven brengen we slapend door. Toch weten mensen niet altijd even goed wat slaap nu eigenlijk met ons lichaam doet. Wij zetten voor jou de 5 meest voorkomende misvattingen over slaap voor je op een rijtje.
Slaap kan je inhalen
Als je denkt dat lekker uitslapen in het weekend je tekort aan slaap tijdens de week kan compenseren, dan ben je goed mis.
Een nieuwe studie toonde aan dat lange periodes zonder slaap leiden tot een fenomeen wat ook wel ‘slaapschuld’ genoemd wordt. En die schuld kan niet zomaar overnacht ingelost worden. Het is zelfs zo dat teveel dutten je hartritme kan verstoren. Het beste is je lichaam een vast aantal uren slaap per nacht te gunnen.
Laat op de avond gaan sporten zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt
Over het algemeen helpt sporten je de slaap te laten vatten, máár enkel en alleen als je dit tenminste 3 uur voor bedtijd doet. Sporten verhoogt immers je lichaamstemperatuur wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen.
Mijn hersenen hebben slaap nodig om te rusten
Tijdens je slaap rust je lichaam terwijl je hersenen constant alle lichaamsfuncties controleren, beschadigde cellen herstellen en nieuwe informatie opslaan. De hersenen zijn tijdens de slaap dus helemaal niet in rust. Ze hebben het ’s nachts zelfs vaak drukker dan overdag.
Jouw hersenen hebben dus wél slaap nodig om te herstellen.
Iedereen heeft zo’n 8 uur slaap per nacht nodig
De hoeveelheid slaap die nodig is verschilt van persoon tot persoon en is vooral afhankelijk van andere factoren zoals de levensstijl. Hoe beter je slaapkwaliteit, hoe minder tijd je lichaam nodig heeft om zich op te knappen.
Stress, ongezonde voeding, zwaar alcoholgebruik en gebrekkige slaapomstandigheden maken het moeilijker om op te staan en zorgen ervoor dat je je zelfs na een lange nachtrust moe en futloos voelt.
Mensen kan je onderverdelen in ‘nachtraven’ en ‘vroege vogels’
Veel mensen geloven dat de genen bepalen of je bij het krieken van de dag opstaat of pas energiek wordt gedurende de avond. Het is echter zo dat dit in sterke mate afhangt van de levensstijl en gewoonten die je je eigen gemaakt hebt over vele jaren. Dit wil dus zeggen dat met een beetje wilskracht en doorzettingsvermogen ook ‘nachtraven’ echte ‘vroege vogels’ kunnen worden.
Wil je weten of een slaapmutsje gezond is voor het slapengaan of heb je misschien wel vragen over je matras of hoofdkussen? Breng een bezoek aan een van onze slaapexperts en krijg antwoord op al jouw vragen.