Slaapraad Cloud Slaapraad Cloud
Slaapraad

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

Op welke matras zweet je minder?

De zoveelste broeierige nacht op rij? Lig jij ook te zweten, te woelen en kan je de slaap niet vatten? Tijd om in te grijpen! Want ja, de ene matras is de andere niet en de keuze van het materiaal speelt een belangrijke rol. 

Waarom zweet je ‘s nachts?

Nachtzweten heeft verschillende oorzaken, niet enkel de warmte. Nachtkledij, voeding, hormonen, medicijnen, stress of een ziekte: het zijn allemaal factoren die impact kunnen hebben op het nachtelijke zweten. Toch is vaak jouw bed, of beter nog het materiaal van jouw matras en dekbed, reden nummer één dat jij de slaap niet kan vatten of zwetend wakker wordt. 

Bepaalde materialen doen meer zweten

Een constante lichaamstemperatuur is essentieel voor een goede nachtrust. Een matras kan daarvoor zorgen door het transpiratievocht te ventileren. Slaap je op een niet-ademende matras, met ook nog eens een synthetisch dekbed, dan krijgt jouw lichaam simpelweg niet de kans om af te koelen. Om oververhitting tegen te gaan, begin je te zweten; de warmte kan niet weg en vervolgens word je wakker in een klam of zelfs nat bed. Gebruik daarom altijd een goede natuurlijke matrasbeschermer of zelfs, indien nodig, een anti-transpiratielaag in een ademend 3D-materiaal. Heel wat mensen slapen op een matras met een niet-ademende afdeklaag, die je meer doet zweten. Nochtans zijn er ondertussen heel wat alternatieven op de markt die het transpiratievocht beter afvoeren. Laat je informeren bij je slaapwinkel over de nieuwste materialen die voor een koelere nachtrust zorgen. Ook technische weefsels in de matrashoezen kunnen zorgen voor temperatuurregulerende matrassen. Latex staat erom bekend meer vocht op te houden, maar natuurlatex is veel poreuzer of kies voor een geperforeerde latex. Hou er rekening mee dat een synthetisch dekbed minder ademend is dan één van natuurlijke materialen. Maar ook hier bestaan nieuwe regulerende vullingen. Laat je dus goed adviseren.

Minder zweten in bed?

Wil je minder zweten in bed? Kies dan voor de volgende oplossingen: 

  • Dons en katoen: zij voeren het vocht 3x beter af dan synthetisch materiaal.
  • Wollen dekbedden reguleren de temperatuur van jouw bed. Deze nemen maar liefst 6x meer vocht op. 
  • Matrassen met pocketveren of bonellveren zijn hol; er is dus geen weerstand om het vocht af te voeren, maar dan moet de afdeklaag bovenop de veren ook ademend zijn.
  • Schuimmatrassen zijn allemaal verschillend, laat je goed informeren.

Doe de bedtest!

Wil je gezond slapen? Doe de online bedtest en ontvang het advies van gespecialiseerde slaapadviseurs. Zo weet je meteen welk bed perfect bij jou past en maak je een einde aan het woelen in bed.


Blog

Recente weetjes