Slaapraad Cloud Slaapraad Cloud
Slaapraad

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

Onderschat de gevolgen van slaaptekort niet! Besteed voldoende aandacht aan je bed.

Slecht slapen of slapeloosheid treft nu al 1 op de 2 mensen. Door stress, een gejaagd leven en de toename van allerlei uitwendige prikkels (smartphones, tablets en andere digitale toestellen) hebben naast volwassenen ook steeds meer kinderen en jongeren er last van.

Te weinig slaap heeft een impact op je lichaam

Verschillende wetenschappelijke studies wereldwijd tonen aan dat te weinig slaap kan leiden tot: trager reactievermogen, spreek- en geheugenproblemen, concentratiestoornissen, enz. Ook de kans op verkeers- en arbeidsongevallen neemt aanzienlijk toe. Chronisch slaaptekort doet bovendien het risico op gezondheidsproblemen stijgen: obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, verzwakt immuunsysteem, depressie, enz. Tot op vandaag wordt het belang van slaap op de gezondheid helaas nog te vaak onderschat.

Besteed de nodige aandacht aan je bed

Mensen besteden vaak te weinig aandacht aan hun bedsysteem (zijnde matras, bedbodem, hoofdkussen). Een matras is om de 10 jaar en een hoofdkussen om de 3 jaar aan vervanging toe: dit niet alleen om redenen van comfort en ergonomische ondersteuning, maar ook in het belang van de hygiëne en in de strijd tegen allergie. Je matras om de 10 jaar vervangen kan bovendien tot 1 uur slaapwinst per nacht opleveren!

One size fits all bestaat niet

Een goed bedsysteem vraagt de nodige aandacht. Eénzelfde matras die voor iedereen zou passen, is een utopie. Zo bestaan er in de VS intussen al meer dan 300 verschillende “one size fits all”-matrassen, wat aantoont dat die ene niet bestaat. Elke persoon heeft behoefte aan een matras op zijn/haar maat, d.w.z. in functie van de eigen lichaamsbouw, het eigen gewicht, en de persoonlijke slaapgewoontes (zij-, rug- of buikslaper). De “beste” matras is diegene waarop jij je comfortabel voelt en die het beste je lichaam ondersteunt. Slapen op een goede matras maakt dat je ’s ochtends uitgerust wakker wordt en ’s nachts niet onnodig wordt gewekt door allerlei “stoorzenders”. Zo kan een te harde matras in combinatie met een slechte slaaphouding er namelijk voor zorgen dat je wakker wordt door “slapende” handen. Een verkeerd dekbed kan overmatig transpireren in de hand werken; een onaangepast hoofdkussen kan dan weer leiden tot nekpijn. Zo bepaalt de combinatie van matras, bedbodem, hoofdkussen en slaapcomfort in belangrijke mate je nachtrust.

Haal meer slaap uit je bed: doe de Grote Bedtest!

Hoe zit het met jouw slaapgedrag? Test het via de Grote Bedtest (www.degrotebedtest.be), een initiatief van De Slaapraad vzw, die via 20 snelle vragen peilt naar je slaapcomfort. Een groene wekker als resultaat betekent dat je slaapsysteem optimaal is, een rode wekker toont aan dat er werk aan de winkel is. Bovendien krijg je er nog een aantal persoonlijke tips bovenop!


Blog

Recente weetjes