Slaapraad Cloud Slaapraad Cloud
Slaapraad

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

Hoe beïnvloedt het zomeruur onze nachtrust?

In het voorjaar, de klok een uurtje vooruit

Met het zomeruur maken we allemaal een (lente)sprongetje en zetten we onze klok een uurtje vooruit. Daarmee verschuift er effectief een uurtje zon van de ochtend naar de avond, waardoor we van die heerlijke lange zomeravonden kunnen genieten.

Maar opstaan de volgende ochtend is niet altijd zo gemakkelijk. We hebben immers echt een uurtje kostbare slaap moeten afgeven en sommigen onder ons zijn misschien in het donker naar het werk gegaan. Maar welke invloed heeft het zomeruur eigenlijk op onze nachtrust en onze gezondheid?

Een uurtje meer of minder

Hoe deze tijdsverandering ons beïnvloedt hangt grotendeels af van:

  • de eigen gezondheid
  • slaapgewoontes
  • en de levensstijl

De klok verzetten, in welke richting dan ook, verandert onze richtlijn in het bepalen van tijd: licht. Dit heeft een invloed op onze natuurlijke cyclus of dagelijkse ritme.

Biologische klok raakt verstoord

Met andere woorden, onze biologische klok raakt verstoord met de nieuwe dag-nachtcyclus. Hoe goed we ons hieraan kunnen aanpassen, hangt af van verschillende factoren.

Over het algemeen is het uurtje minder in de lente moeilijker dan het uurtje extra in de herfst. Het is eigenlijk net zoals een vliegtuigreis;

  • Richting het oosten verliezen we tijd, wat ervoor kan zorgen dat we de slaap niet kunnen vatten en ’s nachts wakker worden.
  • Reizen we naar het westen, zullen we sneller in slaap vallen, maar moeite hebben met ’s morgens wakker te worden.

De vuistregel is dat we één dag nodig hebben om ons lichaam aan te passen aan één uur meer of minder — al is dit niet voor iedereen zo.

Help je biologische klok een handje

Je biologische klok wordt intern geregeld, maar toch kunnen we de natuur een handje helpen. Zoals gezegd speelt licht een grote rol in het bepalen van je dagelijkse ritme.

Licht onderdrukt immers de afscheiding van het slaaphormoon melatonine. Het is dan ook heel belangrijk dat je je tijdens de wakkere uren zoveel mogelijk aan het zonlicht blootstelt en, omgekeerd, je het licht zoveel mogelijk mijdt wanneer het buiten donker is.

Hoe we ons voelen, hangt af van onze nachtrust

Slaap je zo’n 7 à 8 uur per nacht en ga je ietsje eerder naar bed de nacht ervoor, zal je waarschijnlijk weinig voelen van het zomeruur en heerlijk uitgeslapen wakker worden.

Heb je al een slaaptekort, dan kom je er niet zo gemakkelijk van af — zeker niet als je nog koffie of alcohol drinkt net voor het slapengaan. In dit geval zou het kunnen dat je last hebt van vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen.

Slaaphygiëne

Daarnaast bestaat er zoiets als “slaaphygiëne” — dit is een term die gebruikt wordt voor de omschrijving van slaapvriendelijke maatregelen:

  • verminderen of mijden van alcohol en/of cafeïne voor het slapengaan
  • een rustgevend bad
  • dragen van oordopjes en oogmaskers

Ten slotte, probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Dit zal je helpen sneller in slaap te vallen en je dagelijkse ritme te behouden.


Blog

Recente weetjes