Slaapraad Cloud Slaapraad Cloud
Slaapraad

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

7 redenen om overdag een (kort) dutje te doen

Ook al hebben we meestal veel te weinig tijd om een dutje te doen, we kunnen toch wel iets leren van onze zuiderburen, denk maar aan de middagdutjes in Spanje. Zo zouden mensen die een siësta houden beter naar de noden van hun lichaam luisteren. En er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat we eigenlijk een uiltje zouden moeten knappen overdag. Hier zijn enkele goede redenen waarom je de aloude siësta een kans moet geven.

Wat is een powernap nou precies?

Een dutje oftewel een powernap is eigenlijk een hele korte slaap. Een korte slaap van zo’n 15 á 20 minuten is voldoende omdat je dan net niet de REM slaap ingaat, de fase van je diepe slaap. Te lang slapen overdag kan het in slaap vallen dan weer bemoeilijken

 1. Ons lichaam lijkt geprogrammeerd om te rusten na de lunch

  Er wordt gezegd dat ons lichaam zo geëvolueerd is om ons uit de middagzon te houden, zeker in landen dichtbij de evenaar. Een kleine daling in de lichaamstemperatuur doet ons net na de middag een beetje slaperig voelen. Statistieken tonen ook aan dat de meeste werkongevallen gebeuren in de namiddag. Bovendien presteren mensen over het algemeen het minst goed net na de lunch. Dit middagdipje is er zelfs als je ‘s middags niet gegeten hebt. Een middagdutje kan dus zeker deugd doen.

 2. Je bent alerter en aandachtiger

  Onderzoek toonde aan dat zelfs een korte powernap van 10 minuten je prestatie, alertheid en concentratie kan verhogen. Denk maar eens aan een powernap vóór het studeren. Het is in het bijzonder nuttig als je de nacht ervoor wat minder goed geslapen hebt.

 3. Je slaapt beter ’s nachts

  Sommige mensen zeggen ’s nachts beter te slapen, omdat ze eenvoudigweg niet zo uitgeput zijn tegen slaaptijd. Zo kan slapeloosheid een gevolg zijn van ‘te moe’ zijn, iets wat een middagslaapje kan verhelpen. 10 tot 30 minuten is het beste. Langer slapen kan je lichaam in een diepere slaap brengen, waardoor je je groggy voelt bij het ontwaken.

 4. Het verkort je nachtrust

  Door overdag een dutje te doen, kan je het aantal uren dat je ’s nachts nodig hebt, verminderen — soms zelfs tot zo’n 2 uur. Want heb je wel zo’n 8 uur slaap nodig per nacht?

 5. Dutjes zijn goed voor je geheugen

  Onderzoek heeft aangetoond dat slaap centraal staat in het leerproces en dat een dutje overdag je kan helpen onthouden wat je geleerd hebt.

 6. Het maakt je een veiligere chauffeur

  Slaapexperten stellen dat een kort dutje voor een lange autorit je kansen op een ‘doezelig ongeval’ kan verminderen. Ze raden je aan om aan de kant te gaan wanneer je je slaperig voelt en 20 minuutjes te dutten, al dan niet in combinatie met een koffietje.

 7. Het vermindert stress

  Omdat stress vaak gelinkt is aan vermoeidheid, kan een middagslaapje de perfecte stressontspanner zijn. Je voelt je frisser en beter in staat om met de dagelijkse spanningen om te gaan. Bieden bovenstaande tips geen antwoord op jouw vraag rond dutjes doen? Of wil je graag meer informatie over een slaapsysteem? Raadpleeg dan een van onze slaapadviseurs voor mee advies.


Blog

Recente weetjes